DZIAŁANIA PROJEKTOWE
Godziny pracy biura: Poniedziałek-Piątek: 8:00 do 14:00
Corteva logo LGD logo

Szukaj na stronie

XIX spotkanie TalentAW Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 mln ton jedzenia, z czego 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych. Jedzenie w największym stopniu jest marnotrawione na etapie konsumpcji, czyli w naszych domach. Do najczęściej wyrzucanych produktów należy pieczywo, owoce, warzywa i wędliny, a główną przyczyną marnotrawstwa żywności są przeważnie nieprzemyślane zakupy, niezwracanie uwagi na termin ważności oraz niska jakość i zbyt duża ilość kupowanych produktów. Wprawdzie, jako konsumenci nie mamy wpływu na marnowanie jedzenia w całym łańcuchu dostaw, jednak mamy wpływ na to zjawisko poprzez świadome kupowanie, przechowywanie, przygotowanie i konsumpcję produktów. Istnieje wiele przydatnych sposobów pozwalających na ograniczanie marnowania żywności, dlatego też ważne jest, abyśmy metodą małych kroków wprowadzali w życie zmiany, które ostatecznie przyczynią się do zmniejszenia skali marnowania jedzenia. W dniu 30 czerwca 2022 roku w siedzibie gospodarstwa Biorzeczka odbyło się szkolenie w zakresie przeciwdziałaniu marnowania żywności. Prowadzący Pan Dariusz Zaprzała zaprezentował metody przetwarzania produktów w celu przedłużenia możliwości ich spożywania oraz zapobieganiu wyrzucania niewykorzystanego jedzenia. Jedną z najskuteczniejszych metod długiego wykorzystywania przede wszystkim warzyw i owoców jest ich przetwarzanie. Domowe przetwory to wspaniały sposób na zachowanie smaku sezonowych warzyw i owoców nawet zimą. Jednak, aby cieszyć się ich przydatnością przez dłuższy czas, należy zastosować odpowiednie techniki konserwacji żywności. Dawniej używano soli jako składnika wydłużającego termin przydatności produktów, później odkryto wpływ temperatury na konserwację domowych wyrobów. Czym jest proces pasteryzacji? Jak poprawnie go przeprowadzić we własnej kuchni? Jak odpowiednio przetwarzać żywność? Na te i inne pytania prowadzący udzielił wyczerpujących odpowiedzi, zachęcając wszystkie Panie do wykorzystania tych metod w praktyce.

Zadaj pytanie

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem zapytania przez formularz kontaktowy. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przetworzenia zapytania. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest LGD "Ziemia Przemyska" Pl. Dominikański 3, 37-700 Przemyśl

Nasz adres

LGD "Ziemia Przemyska"
Pl. Dominikański 3
37-700 Przemyśl
 
16 676 02 57, 691 079 944, 691 106 533
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.