DZIAŁANIA PROJEKTOWE
Godziny pracy biura: Poniedziałek-Piątek: 8:00 do 14:00
Corteva logo LGD logo

Szukaj na stronie

XIII spotkanie TalentAZdrowe odżywianie jest ważne i niesie ze sobą wiele korzyści, ale musimy też odpowiedzialnie myśleć o wykorzystywaniu żywności i przeciwdziałaniu jej marnowaniu. Zagadnienia te zostały poruszone i omówione w dniu 13 czerwca 2022 roku podczas szkolenia prowadzonego przez Panią Patrycję Napora – pracownika Państwowej Wyższej Szkoły Wschodnioeuropejskiej.
Istotne jest dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych przez całe życie i wpajanie ich młodszym pokoleniom. Na styl żywienia składają się zachowania, czynności, nawyki i przekonania nabywane przez całe życie.
Mają na nie wpływ członkowie rodziny, przyjaciele, grupy rówieśnicze, szkoła, media. Wypracowanie dobrych prozdrowotnych zachowań to długotrwały proces, który jednak przynosi wiele korzyści. W obecnych czasach żywność jest różnorodna i ogólnodostępna, jednakże w związku z tym pojawił się marnowania żywności i obecnie stał się on problemem ogólnoświatowym. Jedzenie jest marnotrawione na każdym etapie produkcji i dystrybucji: w gospodarstwach rolnych, przetwórniach, sklepach i domach. Główną rolę w kreowaniu świadomości żywieniowej pełni rodzina, nauczyciele, znajomi oraz środki masowego przekazu. Niestety bardzo często dzieci powtarzają błędy żywieniowe praktykowane w swoich domach, które prędzej czy później mogą mieć negatywny wpływ na ich zdrowie.
Istnieje konieczność ciągłej edukacji dzieci, młodzieży, ale także nauczycieli oraz rodziców w zakresie komponowania zbilansowanych posiłków, oceny wielkości porcji jedzenia, kontroli poziomu sytości oraz sposobów zapobiegania marnowaniu żywności. Skala problemu mogłaby być mniejsza dzięki kampaniom informacyjnym o rozmiarach, przyczynach i skutkach marnotrawstwa żywności. Wiedza zarówno dorosłych, jak i dzieci i młodzieży dotycząca ilości marnowanego jedzenia oraz wartości odżywczych poszczególnych produktów spożywczych jest bardzo mała.
Podczas przeprowadzonego szkolenia uczestniczki pozyskały wiedzę w zakresie przeciwdziałaniu marnowania żywności. Rolnictwo opiera się bowiem przede wszystkim na produktach naturalnych, które mogą być wykorzystane w ściśle określonym czasie. Celem szkolenia było pokazanie Paniom, jak odpowiednio wykorzystywać produkty naturalne oraz jak je odpowiednio przechowywać i przetwarzać w celu późniejszego wykorzystania. Ogrom jedzenia marnuje się z powodu złych nawyków (np. kupujemy za dużo albo źle przechowujemy), a dodatkowo nie potrafimy przetworzyć żywności w taki sposób, żeby mogła być wykorzystana w późniejszym czasie (np. suszyć, pasteryzować, itp.). Pani Patrycja w ramach szkolenia pokazała, jak wykorzystywać to, co nam daje natura w kuchni - przedstawiła różne sposoby wykorzystania owoców, warzyw, ziół i kwiatów. Wszyscy wiemy, że "im piękniejsza potrawa, tym oko bardziej syte"! Dlatego prowadząca pokazała, w jaki sposób można kandyzować czy suszyć kwiaty i owoce, a później wykorzystywać je do przygotowywania i dekoracji potraw. Ponadto, przedstawiła kilka przepisów na przetwory z kwiatami w roli głównej: róża, piwonia, chaber, kwiat dyni, fiołki, bratki, stokrotka, nagietek i wiele, wiele innych. Niektóre przepisy były znane paniom, np.: miód z mniszka lekarskiego, powidło różane czy syrop z kwiatu czarnego bzu, jednak o konfiturze z piwonii, czy zupie ze stokrotek to jeszcze nie słyszały.

Na zakończenie wykładu prowadząca zwróciła szczególną uwagę na fakt, że warto korzystać z tego, co daje nam natura, bo wszystko, co nas otacza może zostać wykorzystane w kuchni, a im więcej składników naturalnych, tym mniejsze zakupy, czyli mniej niewykorzystanych produktów, a do tego ZDROWO!!!!

Zadaj pytanie

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem zapytania przez formularz kontaktowy. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przetworzenia zapytania. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest LGD "Ziemia Przemyska" Pl. Dominikański 3, 37-700 Przemyśl

Nasz adres

LGD "Ziemia Przemyska"
Pl. Dominikański 3
37-700 Przemyśl
 
16 676 02 57, 691 079 944, 691 106 533
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.