Zdrowe odżywianie jest ważne i niesie ze sobą wiele korzyści, ale musimy też odpowiedzialnie myśleć o wykorzystywaniu żywności i przeciwdziałaniu jej marnowaniu. Zagadnienia te zostały poruszone i omówione w dniu 13 czerwca 2022 roku podczas szkolenia prowadzonego przez Panią Patrycję Napora – pracownika Państwowej Wyższej Szkoły Wschodnioeuropejskiej.
Istotne jest dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych przez całe życie i wpajanie ich młodszym pokoleniom. Na styl żywienia składają się zachowania, czynności, nawyki i przekonania nabywane przez całe życie.
Mają na nie wpływ członkowie rodziny, przyjaciele, grupy rówieśnicze, szkoła, media. Wypracowanie dobrych prozdrowotnych zachowań to długotrwały proces, który jednak przynosi wiele korzyści. W obecnych czasach żywność jest różnorodna i ogólnodostępna, jednakże w związku z tym pojawił się marnowania żywności i obecnie stał się on problemem ogólnoświatowym. Jedzenie jest marnotrawione na każdym etapie produkcji i dystrybucji: w gospodarstwach rolnych, przetwórniach, sklepach i domach. Główną rolę w kreowaniu świadomości żywieniowej pełni rodzina, nauczyciele, znajomi oraz środki masowego przekazu. Niestety bardzo często dzieci powtarzają błędy żywieniowe praktykowane w swoich domach, które prędzej czy później mogą mieć negatywny wpływ na ich zdrowie.
Istnieje konieczność ciągłej edukacji dzieci, młodzieży, ale także nauczycieli oraz rodziców w zakresie komponowania zbilansowanych posiłków, oceny wielkości porcji jedzenia, kontroli poziomu sytości oraz sposobów zapobiegania marnowaniu żywności. Skala problemu mogłaby być mniejsza dzięki kampaniom informacyjnym o rozmiarach, przyczynach i skutkach marnotrawstwa żywności. Wiedza zarówno dorosłych, jak i dzieci i młodzieży dotycząca ilości marnowanego jedzenia oraz wartości odżywczych poszczególnych produktów spożywczych jest bardzo mała.
Podczas przeprowadzonego szkolenia uczestniczki pozyskały wiedzę w zakresie przeciwdziałaniu marnowania żywności. Rolnictwo opiera się bowiem przede wszystkim na produktach naturalnych, które mogą być wykorzystane w ściśle określonym czasie. Celem szkolenia było pokazanie Paniom, jak odpowiednio wykorzystywać produkty naturalne oraz jak je odpowiednio przechowywać i przetwarzać w celu późniejszego wykorzystania. Ogrom jedzenia marnuje się z powodu złych nawyków (np. kupujemy za dużo albo źle przechowujemy), a dodatkowo nie potrafimy przetworzyć żywności w taki sposób, żeby mogła być wykorzystana w późniejszym czasie (np. suszyć, pasteryzować, itp.). Pani Patrycja w ramach szkolenia pokazała, jak wykorzystywać to, co nam daje natura w kuchni - przedstawiła różne sposoby wykorzystania owoców, warzyw, ziół i kwiatów. Wszyscy wiemy, że "im piękniejsza potrawa, tym oko bardziej syte"! Dlatego prowadząca pokazała, w jaki sposób można kandyzować czy suszyć kwiaty i owoce, a później wykorzystywać je do przygotowywania i dekoracji potraw. Ponadto, przedstawiła kilka przepisów na przetwory z kwiatami w roli głównej: róża, piwonia, chaber, kwiat dyni, fiołki, bratki, stokrotka, nagietek i wiele, wiele innych. Niektóre przepisy były znane paniom, np.: miód z mniszka lekarskiego, powidło różane czy syrop z kwiatu czarnego bzu, jednak o konfiturze z piwonii, czy zupie ze stokrotek to jeszcze nie słyszały.
Na zakończenie wykładu prowadząca zwróciła szczególną uwagę na fakt, że warto korzystać z tego, co daje nam natura, bo wszystko, co nas otacza może zostać wykorzystane w kuchni, a im więcej składników naturalnych, tym mniejsze zakupy, czyli mniej niewykorzystanych produktów, a do tego ZDROWO!!!!