Dnia 29 kwietnia 2022 roku w Sali Narad Starostwa Powiatowego w Przemyślu Pani Ewa Nęczyńska przeprowadziła kolejne szkolenie w zakresie handlu detalicznego, sprzedaży bezpośredniej oraz zagadnień dotyczących agroturystyki. Celem szkolenia było przekazanie uczestniczkom wiedzy w zakresie warunków uruchamiania i prowadzenia sprzedaży żywności z gospodarstwa w ramach nowej formy działalności, jaką jest rolniczy handel detaliczny. Prezentowane treści dotyczyły wymagań sanitarnych i weterynaryjnych przy produkcji i sprzedaży żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego, wymagań dla obiektów przeznaczonych do prowadzenia takiej działalności, jakości handlowej produkowanej żywności oraz wymagań w zakresie znakowania produktów żywnościowych wprowadzanych do obrotu w ramach rolniczego handlu detalicznego. Dodatkowo, uczestnicy dowiedzieli się o zasadach sprzedaży bezpośredniej oraz prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego.
Celem realizowanym w ramach tego szkolenia było podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie przepisów prawa oraz aktywizacja kobiet powiązanych z rolnictwem.