Mogą. W programie mogą uczestniczyć kobiety w wieku 18 lat i starsze. Przepisy nie określają górnej granicy wieku. Uczestnikiem projektu TalentA może zostać każda rolniczka mieszkająca na wsi, która uczestniczy w życiu społecznym na swoim obszarze i przyczynia się do rozwoju społeczeństwa.
KONKURS NA GRANTY
KONKURS NA GRANTY
w ramach projektu TalentA 2022
Dnia 1 lipca 2022 roku ogłaszamy konkurs na mikroprojekty, w ramach którego uczestnicy mogą przygotować propozycje tzw. grantów, które chcieliby zrealizować w swojej społeczności. Celem tego działania jest zwiększenie zaangażowania społeczności lokalnej w życie publiczne przez poprawę samoorganizacji społecznej, wzrost znaczenia sektora obywatelskiego w życiu publicznym oraz poprawa i wzmocnienie kobiet związanych z rolnictwem.
Planuje się wybór trzech grantów do realizacji.
Środki finansowe przyznane odpowiednio na realizację tych operacji wyniosą:
Szczegółowe informacje oraz Kryteria wyboru projektów znajdują się
w Regulaminie Konkursu.
REGULAMIN FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
ZAPRASZAMY UCZESTNICZKI PROJEKTU DO UDZIAŁU W KONKURSIE!
W przypadku pytań lub chęci umówienia się na konsultacje zapraszamy do kontaktu z pracownikami biura LGD „ZIEMIA PRZEMYSKA”.
- Details
Dary ukryte w słoikach – przetwórstwo jako przeciwdziałanie marnowaniu żywności
W Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 mln ton jedzenia, z czego 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych. Jedzenie w największym stopniu jest marnotrawione na etapie konsumpcji, czyli w naszych domach. Do najczęściej wyrzucanych produktów należy pieczywo, owoce, warzywa i wędliny, a główną przyczyną marnotrawstwa żywności są przeważnie nieprzemyślane zakupy, niezwracanie uwagi na termin ważności oraz niska jakość i zbyt duża ilość kupowanych produktów. Wprawdzie, jako konsumenci nie mamy wpływu na marnowanie jedzenia w całym łańcuchu dostaw, jednak mamy wpływ na to zjawisko poprzez świadome kupowanie, przechowywanie, przygotowanie i konsumpcję produktów. Istnieje wiele przydatnych sposobów pozwalających na ograniczanie marnowania żywności, dlatego też ważne jest, abyśmy metodą małych kroków wprowadzali w życie zmiany, które ostatecznie przyczynią się do zmniejszenia skali marnowania jedzenia. W dniu 30 czerwca 2022 roku w siedzibie gospodarstwa Biorzeczka odbyło się szkolenie w zakresie przeciwdziałaniu marnowania żywności. Prowadzący Pan Dariusz Zaprzała zaprezentował metody przetwarzania produktów w celu przedłużenia możliwości ich spożywania oraz zapobieganiu wyrzucania niewykorzystanego jedzenia. Jedną z najskuteczniejszych metod długiego wykorzystywania przede wszystkim warzyw i owoców jest ich przetwarzanie. Domowe przetwory to wspaniały sposób na zachowanie smaku sezonowych warzyw i owoców nawet zimą. Jednak, aby cieszyć się ich przydatnością przez dłuższy czas, należy zastosować odpowiednie techniki konserwacji żywności. Dawniej używano soli jako składnika wydłużającego termin przydatności produktów, później odkryto wpływ temperatury na konserwację domowych wyrobów. Czym jest proces pasteryzacji? Jak poprawnie go przeprowadzić we własnej kuchni? Jak odpowiednio przetwarzać żywność? Na te i inne pytania prowadzący udzielił wyczerpujących odpowiedzi, zachęcając wszystkie Panie do wykorzystania tych metod w praktyce.
- Details
Zajęcia praktyczne – Dietetyczka (zasady przechowywania i przetwarzania żywności oraz przeciwdziałanie jej marnowaniu)
W natłoku codziennych obowiązków przygotowywanie posiłków schodzi na dalszy plan. W efekcie żywienie często staje się nieregularne, oparte na niskiej jakości potrawach, które wydają się być najwygodniejszym rozwiązaniem. Wiele osób uważa, że nie ma czasu na zdrowe żywienie. Wdrażając zmiany w diecie przekonują się jednak, że jest to tak na prawdę łatwiejsze i zdecydowanie poprawiające samopoczucie, gdy wiemy co jemy i co mamy na talerzu.
Podczas zajęć praktycznych w dniu 30 czerwca 2022 r. dietetyk Pani Agata Putko przedstawiła w praktyce podstawowe zasady przygotowywania posiłków, zwracając uwagę na wykorzystywanie dobrej jakości ekologicznych produktów oraz odpowiednie bilansowanie potraw.
- Details